Stadsopera Parsifal

‘In kunst (…) kunnen we een manier vinden om ons te ontspannen en de ‘zachtheid’ en ‘plooibaarheid’ te ontwikkelen, die ons naar elkaar trekt.’

(Karen Armstrong, Compassie)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb tekende het Handvest voor Compassie niet achter gesloten deuren op het stadhuis, maar middenin de stad. Tijdens de première van het Rotterdamse stadsproject Parsifal The Grand Opera. Tussen de Rotterdammers. Op het dak van het Groot Handelsgebouw waar de stad op dat moment 75 jaar wederopbouw vierde.

Deze voorstelling van Operadagen Rotterdam volgde de verhaallijn van Wagners beroemde opera Parsifal waarin compassie een belangrijk thema is. Een riddergemeenschap in crisis wacht op een verlosser. Die verlosser, Parsifal, krijgt op een moment waarin hij compassievol is een helder inzicht waardoor hij de speer bemachtigt waarmee hij zijn gemeenschap uit de crisis zal verlossen. In de versie van regisseur Arlon Luijten echter, kwam de held niet opdagen en kreeg het publiek – de stad Rotterdam – de opdracht om zelf Parsifal te worden en de wonden van de stad te helen.

Beluister hier een fragment uit de Opera. De tekst van dit lied werd onder andere geschreven door stadsdichter Daniel Dee. De muziek werd gecomponeerd door Ben van Bueren.